REZERVĂ – SPARE, de Prințului Harry, 455 de pagini încărcate cu durere

„REZERVĂ”, memoriile Prințului Harry, duce de Sussex va fi din nou în librării din 20 ianuarie. La doar o zi după lansare, Nemira, editura la care a apărut cartea în România a epuizat întregul tiraj de 15.000 exemplare.

Scriitorul din umbră al volumului „SPARE”, semnat de Prințul Harry este laureatul premiului Pulitzer, J.R. Moehringer, (58 de ani), care realizat și alte cărți de memorii celebre, cea mai cunoscută fiind a lui Andre Agassi- „Open: An Autobiography”.

Pentru a onora cererea fără precedent, editura Nemira tipărește al doilea tiraj de 25.000 de exemplare, în regim de urgență.

Am fost printre cei care au comandat cartea la primul tiraj. Am avut-o pe 11 ianuarie dar n-am avut timp sa o citesc dintr-un foc deși aș fi putut pentru că se citește ușor, chiar dacă nu spune lucruri ușoare.

Întreb, ai pretenții să citești literatură? Nu este pentru tine, nu sunt memoriile unui scriitor, dar dacă vrei să dai o șansă poveștii lui Harry și să o îmbrățișezi cu empatie și înțelegere, vei simți că lectura aceasta merită.

Dacă ești viitor jurnalist, student la comunicare, sau deja jurnalist, specialist în comunicare, în branding, în relații publice, lectura devine obligatorie.

Pentru cineva activ în relații publice și comunicare, cu o etică profesională puternică, dar și pentru ceilalți, volumul acesta ar trebui să dea de gândit. Nu pentru că spune lucruri pe care nu le știm, sigur că le cunoaștem, le învățăm în primii ani de facultate, poate chiar le-am aplicat în meseria noastră, dar acum le vedem efectele monstruoase desfășurate în această poveste, le vedem schilodind, de la o pagină la alta, un copil fără un punct de sprijin, un fel de carne de tun în familia regală.

Coperta spate a cărții SPARE / REZERVĂ, de Prințul HARRY

Povestea este condusă excelent, începe cu o discuție între Charles, William și Harry  după înmormântarea Prințului consort Philip. Dar rememorarea începe pe 30 august 1997, cu o zi înainte de moartea Prințesei Diana și se desfășoară în 3 părți. Partea 1 cuprinde copilăria marcată de trauma morții mamei și de răceala șocantă a familiei. Partea a 2-a este povestea carierei militare a lui Harry, iar a 3-a spune povestea de dragoste cu Meghan și a plecării din familia regală.

De ce am spus că „REZERVĂ” ar trebui să facă parte din bibliografia de la etica jurnalistului și a comunicării?

Toți știm că moartea Prințesei Diana a survenit ca urmare a unui accident de mașină și că a implicat paparazzi. La un moment dat, Prințul Harry a cerut dosarul întocmait de poliție la moartea Dianei. Voia să știe adevărul, dacă a murit, sau dacă pur si simplu a fost o înscenare și ea a vrut să dispară, să trăiască departe de viața devenită imposibilă. Veți afla din carte ce crede Harry.

„În cele din urmă am ajuns și la fotografiile cu mama. Erau niște lumini în jurul ei, niște cercuri luminoase, aproape niște nimburi. Ce ciudat! Când mi-am dat seama de unde proveneau de fapt, mi s-a strâns stomacul. Blițuri! Erau blițuri! Iar în unele dintre aceste blițuri se vedeau chipuri fantomatice, paparazzi și paparazzi reflectați pe toate suprafețele.

Oamenii aceia care o hăituiseră …nu încetaseră să-I facă poze nici măcar când zăcea întinsă între scaune, inconștientă sau semiconștientă. Nici măcar unul dintre ei nu se aplecase asupra ei să-i ia pulsul, să-i ofere ajutor sau măcar alinare. Nu făceau altceva decât să o fotografieze într-una. (…) Nu știam că ultimul lucru pe care mama l-a văzut pe pământ a fost lumina unui bliț.”

Furia lui Harry impotriva paparazzi și, extins, pentru presa mass-market este o constantă în carte, la fel și antipatia față de Camilla, la care se adaugă, pe măsură ce cresc și se cimentează realația ierarhică dintre Moștenitor și Rezervă, sentimentul că a fost „trădat” de William, care nu reușește să fie și Moștenitor și frate, alege să fie doar Moștenitor.

Veți găsi mărturisiri pe tot felul de subiecte, multe controversate, multe deja ajunse în presă, majoritatea deformate și reinterpretate. Vor fi și secvențe amuzante. De pilda, după absolvirea de la Eton, Harry merge la ferma familiei Hill, în Australia, unde era extrem de cald comparativ cu Anglia și unde muncește cot la cot cu băieții familiei. La un moment dat amintește despre bodyguarzii săi, care primiseră misiunea să-l însoțească acolo

„Bieții băieți! Locuința lor era extrem de spartană, o anexă la marginea fermei. Rareori îi vedeam și adesea mi-i imaginam în șort, stand în fața unui ventilator zgomotos, aducându-și morocănoși CV-urile la zi”.

Altfel, cartea aceasta înseamnă  455 de pagini încărcate cu durere. Aș zice că descrie și explicit, și printre rânduri atât de multă suferință încât nici măcar nu s-a putut descărca complet în această carte….

Coperta SPARE / REZERVĂ , de Prințul H

Articole similare